25 sierpnia świętujemy Dzień Polskiej Żywności

25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności. Święto to ma przypomnieć nam jak ciekawa i bogata jest oferta rodzimych producentów żywności.


Data nie jest przypadkowa, pod koniec sierpnia bowiem stragany i sklepowe półki są pełne polskich, świeżych warzyw i owoców, a rolnicy świętują dożynki i cieszą się zbiorami. Celem Dnia Polskiej Żywności jest przypomnienie jak ciekawa i bogata jest oferta rodzimych producentów żywności. Wydarzenie nie promuje jednego produktu, ale całą branżę.

Dzień Polskiej Żywności jest obchodzony od 2013 roku, to inicjatywa twórców Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.

Dziś polecamy zainspirować się rodzimą kuchnią i przygotować posiłki z polskich produktów.

Dzień Polskiej Żywności to także dobra okazja do podkreślenia, jak ogromną rolę w produkowaniu polskiej żywności odgrywają rolnicy. To dzięki nim możemy cieszyć się produktami najwyższej jakości.


“590” to trzy pierwsze cyfry w kodzie kreskowym, które w większości przypadków oznaczają właśnie produkt polski. Niestety prefiks “590” nie gwarantuje w pełni, że każdy oznaczony nim produkt został wytworzony w Polsce oraz że zysk z jego sprzedaży trafi do polskiego przedsiębiorstwa, ponieważ posługują się nim również polskie firmy dystrybucyjne. Dlatego potrzebna jest dodatkowa weryfikacja – czytamy na portalu kupujepolskieprodukty.

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów, dotyczącym łatwiejszej identyfikacji produktów wytworzonych z polskich surowców, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi opracowało zasady stosowania w oznakowaniu żywności informacją „Produkt  polski”.