Plenerowa konferencja z udziałem ekspertów rolniczych, pokazy prac agrotechnicznych, prezentacje oferty branżowych firm i instytucji rolniczych, degustacje potrwa z soi oraz biesiada rolnicza złożą się na II Wielkopolskie Święto Soi, które odbędzie się w dniach 6 i 7 września w Nowych Skalmierzycach, w powiecie ostrowskim. Wielkopolska Izba Rolnicza zaprasza rolników zainteresowanych uprawą soi oraz uczniów szkół rolniczych, którzy na miejscu będą mogli poznać możliwości i korzyści wynikające z uprawy tej coraz bardziej popularnej rośliny. Patronat nad wydarzeniem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Druga edycja Wielkopolskiego Święta Soi odbędzie się w Nowych Skalmierzycach (powiat ostrowski) w gospodarstwie rolnym Jana Chlasty, który na specjalnie przygotowanych poletkach demonstracyjnych o łącznej powierzchni ok 12,5 ha uprawia kilkanaście odmian soi.
Pierwszego dnia święta soi, 6 września od godziny 10.00, organizatorzy zapraszają zorganizowane grupy uczniów ze szkół o profilu rolniczym. Uczniowie będą mogli obejrzeć pokaz prac agrotechnicznych na poletkach demonstracyjnych, prezentację branżowych firm i instytucji działających dla rolnictwa oraz wziąć udział w degustacji potraw z soi.
Oferta drugiego dnia imprezy skierowana jest głównie do rolników oraz przedstawicieli firm i instytucji zainteresowanych uprawą i przetwórstwem soi. Specjalnie dla nich przygotowano od godziny 9.30 konferencję plenerową „Soja białko przyszłości”, podczas której zaproszeni eksperci podzielą się swoją wiedzą na temat uprawy i korzyści wynikających z uprawy soi. Najlepsi specjaliści z całej Polski opowiedzą o wymaganiach, sposobach upraw i pielęgnacji tej coraz popularniejszej rośliny strączkowej.
Oprócz części teoretycznej, zaplanowano również pokaz zbioru soi oraz badanie wydajności poszczególnych odmian.
Właściwości zdrowotne soi zachwala również prezes WIR, Piotr Walkowski.
– Soja rzeczywiście jest „białkiem przyszłości”. Jako roślina strączkowa, ma bardzo dobrze zbilansowane wartości poszczególnych aminokwasów, a jej białko jest doskonale przyswajalne zarówno przez ludzi, jak i zwierzęta hodowlane. Ponadto, wyprodukowanie białka z soi wymaga mniejszej powierzchni uprawnej, mniej wody i nakładu pracy, niż w przypadku białka zwierzęcego – podkreśla prezes WIR.
Zmieniający się klimat sprawia, że warunki do uprawiania soi stają się w Polsce coraz bardziej sprzyjające. Również zmieniające się upodobania kulinarne Polaków sprawiają, że coraz więcej osób sięga po produkty roślinne, zastępując nimi w swojej diecie mięso. Z soi można zrobić między innymi doskonałe kotlety o smaku zbliżonym do mięsnych. Dużym powodzeniem cieszą się również zrazy, różnego rodzaju zupy, a zmielone ziarno soi doskonale nadaje się na mąkę do wypieku ekologicznego chleba lub ciast.
Bliższych informacji o Wielkopolskim Święcie Soi udziela Biuro Wielkopolskiej Izby Rolniczej w Ostrowie Wielkopolskim, przy ul. Wrocławskiej 18, pod nr tel. 62 592 80 18 lub mailowo: [email protected] Można również bezpośrednio skontaktować się z Janem Chlastą pod nr tel. 609 826 147 lub poprzez email: [email protected]